signature
logotip

Na ovoj stranici možete doznati više o književniku Franu Galoviću, te prelistati preko 2000 digitaliziranih stranica njegovih pjesama, drama, pripovijesti, članaka i kritika (1903.-1914.).

  Potražite pojam
 
 
   
Linkovi:

Knjižnica i čitaonica
Fran Galović Koprivnica

Grad Koprivnica

Ministarstvo kulture RH

Arhiv Pro

O projektu

Projekt Fran Galović Online nastao je u okviru projekta Digitalizacija zavičajne kulturne baštine, koji od 2007. provodi Knjižnica i čitaonica «Fran Galović» Koprivnica, te projekta digitalizacije Hrvatska kulturna baština, koji provodi Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Cilj projekta je upoznati javnost s osobom i djelom Frana Galovića, književnika hrvatske moderne, korištenjem najsuvremenije informacijsko-komunikacijske tehnologije i postupaka digitalizacije u svrhu najšire dostupnosti i zaštite tiskane građe.

Fran Galović je rođen nedaleko od Koprivnice u selu Peteranec 1887. godine, a poginuo je na samom početku Prvog svjetskog rata 1914. godine u Mačvi, Srbija. Za života je uspio objaviti svega četiri omanje knjge, a tek posthumo objavljena su mu opsežna izdanja sabranih djela, te brojna izdanja pojedinih djela.

Projektom Fran Galović Online digitalizirana su djela Frana Galovića, koja je uredio Julije Benešić. Posao uređivanja Galovićeve ostavštine Benešić je započeo objavljivanjem knjige Pjesme u Biblioteci Hrvatski moderni pisci - Fran Galović «Djela» u izdanju Nakladnog zavoda «Binoza», Zagreb (1940.), a nastavio u Hrvatskom izdavalačkom bibliografskom zavodu, Zagreb (1942.-1943.) u Biblioteci Djela Frana Galovića 1-10.

Ovim projektom digitalizirana je Galovićeva poezija (Pjesme i Pjesme II -drugo izdanje), pripovijesti - Pripovijesti I (1903-1912) i Pripovijesti II (1912-1914), drame u pet svezaka - Drame I (1903-1906), Drame II (1907), Drame III (1908), Drame IV (1908-1911), Drame V (1912-1913), te Članci i kritike (1902-1914).

Fran Galović ostavio je iza sebe golem i žanrovski raznolik opus, koji karakterizira pluralizam umjetničkih i estetskih programa (simbolizam, naturalizam, secesija, ekspresionizam). Galovićeva ostavština može stoga poslužiti kao prilično vjerno zrcalo stanja hrvatske književne moderne u koju je bio duboko ukorijenjen.

DIZAJN I PRETRAŽIVANJE STRANICE

Inspiraciju za estetske i funkcionalne smjernice oblikovanja Internet stranice frangalovic.com pronašli smo u samome djelu autora čija se književna građa ovim projektom baštini u digitalnom obliku. Čvrsto vezan za svoje zavičajne korijene potaknuo nas je na potragu za simbolom koji bi iste s viskom dozom vjerodostojnosti ali i originalnosti opisao. Prisjetili smo se tako njegove pjesme Višnje iz kajkavskog ciklusa Z mojih bregov, te iskoristili originalni crveni ton za glavnu odrednicu vizualnog oblikovanja. Podloga same stranice obogaćena je tonovima koji podsjećaju na tradiciju i baštinu te ostvaruju poveznicu sa starim (knjiga, pisano djelo) i novim medijima (Internet, digitalni kod). Minimalistički pristup oblikovanju bez nepotrebnih pretjerivanja u grafičkim efektima direktno je utjecao i na funkcionalnost odnosno jednostavnost korisničke interakcije sa stranicom.

Sa aspekta funkcionalnosti, stranica je maksimalno simplificirana i prilagođena korisnicima svih razina računalne pismenosti. Uz direktne alate pretraživanja materije po pojmovima (za one koji su već upoznati s djelom autora) pojednostavljeno je i pregledavanje svakih od djela sustavom stranica odnosno naslova ili poglavlja koji ih sačinjavaju (za one koji ovim putem autora tek upoznaju). Nadalje, za pregledavanje slikovnog sadržaja ugrađen je suvremen i vrlo sofisticiran alat zumiranja prilagođen različitim razinama sposobnosti vida korisnika, kojim se upravlja pomoću simbola ili pomicanjem kotačića na elektronskom mišu.

Za sve koji žele saznati mnogo više, postavili smo korisne direktne veze (linkovi) sa stranicama koje nude dodatan sadržaj o autoru i konkretniji uvid u njegovu biografiju, bibliografiju i sl. Naravno, nismo zaboravili povezati i sve subjekte uključene u projekt, koji su zajedničkim djelovanjem omogućili stvaranje ovog originalnog projekta.